Exponering av radon under en lång tid är skadligt. Varje år drabbas cirka 500 personer i Sverige av lungcancer som har orsakats av radonexponering. Detta gör radon till den näst vanligaste orsaken till lungcancer, efter rökning.
Problem med förhöjda radonhalter i inomhusluft finns i bostäder och andra lokaler där vi tillbringar mycket tid. På arbetsplatser utsätter vi oss oftast för långvarig och sammanhängande exponering för radon. Därför är det viktigt att vi mäter och åtgärdar höga radonhalter på arbetsplatser.
Att begränsa mängden radon på arbetsplatsen är en viktig och obligatorisk del av det lagstadgade arbetsmiljöarbetet. Mätning av radon på arbetsplatser sker i två steg. Först med en lång grundläggande orienterande mätning och senare med en eventuell kortare uppföljande mätning. Arbetsgivaren har ansvar för radonmätning på arbetsplatsen. De bör vara uppmärksamma på radonnivåerna och agera vid behov för att minska höga halter av radon.
Som arbetsgivare är det lätt att själv genomföra en radonmätning på arbetsplatsen. Det viktiga är att följa metodbeskrivningen från Strålsäkerhetsmyndigheten. Mätningen bör återspegla den tid arbetstagare tillbringar i lokalen och bör genomföras under eldningssäsongen (från 1 oktober till 30 april).
Radonmätning
Radonmätare för långtidsmätningar finns att beställa hos ackrediterade företag specialiserade på radon. En långtidsmätning ger ett tillförlitligt årsmedelvärde och är det säkraste sättet att mäta radon på.
En ny strålskyddslag med uppdaterade regler började gälla den 1 juli 2018. Detta innebär att arbetsgivare på arbetsplatser där radonhalten överstiger gränsvärdet på 200 Bq/m3 måste uppfylla nya krav. Arbetsgivare måste inte bara anmäla till Strålsäkerhetsmyndigheten, men också övervaka arbetstagarnas radonexponering. Anmälningsplikten trädde i kraft den 29 januari 2019.
Radon är farligt
Radon är farligt för hälsan och långvarig exponering ökar risken för lungcancer. I Sverige är det den näst vanligaste orsaken till lungcancer, efter rökning. På grund av dess hälsofarlighet har Folkhälsomyndigheten beslutat att radonhalten inte bör överstiga 200 Bq/m3 i bostäder och allmänna utrymmen.
Relaterad information
Radonbesiktning Stockholm