En radonbesiktning innebär att en inspektör kommer hem till dig för att undersöka radonhalterna på plats och ge dig förslag på lämpliga åtgärder.
Vid en radonbesiktning kan erfarna inspektörer hjälpa dig att få en klar bild av hur radon tränger in och hur det kan saneras. Det är viktigt att ha tillgång till radonmätningsrapporten, en ritning av bostaden och en beskrivning av byggnaden under besiktningen. För att kunna genomföra besiktningen behövs också tillgång till golvbrunnar, vattenledningar, elektricitet och inspektionsluckor.
Radon är en osynlig, luktfri och färglös radioaktiv gas. Dess koncentration mäts i enheten becquerel per kubikmeter inomhusluft (Bq/m³). För höga radonhalter i inomhusluften kan utgöra en hälsorisk.
En av de främsta hälsoriskerna med radon är dess förmåga att orsaka lungcancer och andra luftvägssjukdomar. Långvarig exponering för höga nivåer av radon ökar risken för att utveckla lungcancer. Radon är den näst vanligaste orsaken till lungcancer, efter rökning, och leder till ungefär 500 fall av lungcancer per år. Uppskattningsvis har cirka 400 000 bostäder i Sverige radonhalter som överstiger de tillåtna gränsvärdena. Radon kan komma in i bostäder från tre huvudsakliga källor: från marken, från byggnadsmaterial och från dricksvattnet, särskilt från bergborrade brunnar.
Det är bäst att mäta radon under eldningssäsongen, som sträcker sig från oktober till april, och ha en mätperiod på minst två månader. Det finns olika metoder för radonmätning, men den vanligaste är att använda radonmätare, även kallade radondosor. Att utföra mätningen själv är enkelt och mätdosor kan beställas från specialiserade företag och ackrediterade laboratorier som utför radonmätningar.
Om en radonmätning visar för höga radonhalter är det viktigt att vidta åtgärder. Men innan några åtgärder vidtas är det nödvändigt att undersöka varifrån radongasen kommer. En radonbesiktning utförd av en kvalificerad inspektör krävs för att undersöka radonhalterna på plats innan lämpliga åtgärder kan vidtas.
Relaterad information
Was ist Radon?
Radonmessung